Mengkudu dan Kaitannya Antara Nitrik Oksida

Jika anda biasa mengikuti pasaran suplemen atau makanan kesihatan ini, anda mungkin sudah biasa mendegar tentang jus noni atau mengkudu ini.

Mengkudu atau Noni, atau dalam bahasa saintifiknya “Morinda Citrifolia”, adalah pokok buah yang berasal dari Asia Tenggara. Buah, jus, kulit, akar dan daunnya menjadi sumber beberapa vitamin, nutrien dan antioksidan yang paling kuat yang diketahui manusia. Selama lebih dari 2,000 tahun, pakar perubatan purba menggunakan pelbagai jenis mengkudu ini sebagai ubat ajaib untuk merawat hampir semua penyakit daripada tulang patah kepada jangkitan bakteria.

Mengkudu/Noni sekarang ini menjadi satu trend di mana ramai peminat makanan kesihatan mencari-cari di mana jus atau ekstrak mengkudu atau noni yang terbaik. Ini mungkin kerana berita mengenai manfaatnya ini sangat banyak. Walau bagaimanapun, ada berita yang sangat baik berdasarkan kajian penyelidik bahawa terdapat hubungan antara mengkudu dengan NITRIK OKSIDA.

Mengkudu dan Kaitannya Antara Nitrik Oksida

Nitrik Oksida dihasilkan daripada Nitrat dan Nitrite: Kaitannya dengan Mengkudu/ Noni

Nitrik Oksida juga boleh dihasilkan oleh bahan yang dikenali sebagai nitrat dan nitrit. Nitrat dan nitrit diubah menjadi Nitrik Oksida oleh asid perut kita. Nitrik Oksida kemudian meresap melalui dinding perut dan memasuki aliran darah untuk dibawa ke bahagian yang berlainan di sekeliling badan. Nitrat ditemui dalam tumbuh-tumbuhan seperti sayur-sayuran berdaun hijau, dan Mengkudu/Noni.

Ia adalah pokok malar hijau yang tumbuh liar di seluruh Asia Tenggara. Ia berasal dari Polynesia, Micronesia, dan Kepulauan Hawaii. Di Polynesia dan Asia Tenggara, kulit, akar, daun, buah, dan bunga telah digunakan secara perubatan selama berabad-abad yang lalu. Selain daripada peranan Nitrik Oksida yang dihasilkan, ia juga tinggi Vitamin C dan vitamin lain, kalium, asid amino, mineral, dan mengandungi beberapa sebatian lain dengan sifat antioksidan.

Mengkudu dan Kaitannya Antara Nitrik Oksida

Pada tahun 1999 dan 2000, kajian oleh Dr. Thomas Burke mendedahkan bahawa jus Mengkudu/Noni menghasilkan Nitrik Oksida apabila dicerna oleh badan. Dia menguji jus ini yang diserap pada sel endothelial (sel-sel yang menyerupai permukaan dalam salur darah) dan kagum melihat Nitrik Oksida yang terhasil . Akibat dari banyak penemuan dari pengkaji atau saintis tentang kaitan antara Mengkudu dan Nitrik Oksida ini membuka peluang untuk pelbagai produk berasaskannya berada di pasaran.

Nitrik oksida, adalah molekul yang terdiri daripada satu bahagian Nitrogen dan satu bahagian Oksigen, berlaku secara semula jadi di dalam badan manusia dan bertanggungjawab untuk membantu pembaikan sel, penyelenggaraan dan pertahanan. Apabila para saintis mula mempelajari sifat-sifat mengkudu ini, mereka membuat penemuan yang luar biasa: orang yang sering menggunakan ekstrak buah mengkudu menunjukkan kadar nitrik oksida yang lebih tinggi dalam sistem mereka.

Peminat Mengkudu/Noni ini mengetahui bahawa kesihatan mereka lebih baik apabila mengambil Mengkudu sebagai makanan tambahan mereka . Sekarang mereka tahu mengapa mereka mengalami prestasi fizikal terbaik dan kesihatan yang optimum.

Nitrik Oksida – The “Miracle Molecule”

Nitrik Oksida, atau NO, dipanggil “molekul ajaib” disebabkan oleh terlalu banyak manfaat atau kebaikannya. Ia adalah radikal bebas yang sangat reaktif di dalam tubuh manusia. Ia melakukan beberapa perkara yang sangat penting untuk hidup. NO juga merupakan “neurotransmitter” kuat yang mempunyai kemampuan untuk berkomunikasi antara sel-sel otak tanpa penggunaan sinapsis. Nitrik oksida juga dihasilkan sebagai sebahagian daripada sistem tindak balas imun manusia.

Inilah di mana sifat radikal bebasnya mula bermain kerana ia sangat toksik kepada bakteria. Manfaat utama yang biasa diperkatakan adalah berkaitan dengan peranan nitrik oksida sebagai molekul isyarat yang bertindak sebagai vasodilator. Saluran darah yang luas mempunyai kebaikan iaitu : mereka membenarkan peningkatan aliran darah ke seluruh tubuh. Meningkatkan aliran darah akan membawa peningkatan oksigen dan nutrien ke sel-sel tisu dan organ-organ dan membolehkan penghapusan produk sisa yang dari sel-sel.

Mengkudu dan Kaitannya Antara Nitrik Oksida

Apabila Majalah Sains mengundi nitrik oksida “Molekul Tahunan” pada tahun 1992, ia menjadi tajuk utama di seluruh dunia. Beberapa tahun kemudian, pada tahun 1998, tiga saintis penyelidikan telah dianugerahkan Nobel Prize for Medicine ketika mereka menemui Nitrik Oksida adalah molekul isyarat atau “signal molecule”, atau menjadi satu titik tolak dalam rawatan untuk banyak keadaan , termasuk penyelidikan kanser. Klik di sini untuk mengetahui Kebaikan Nitrik Oksida kepada manusia.

Hari ini, profesional perubatan dan penyelidik di seluruh dunia telah membuat kaitan antara Mengkudu/Noni dengan Nitrik Oksida. Mengkudu/Noni disyorkan oleh ramai sebagai suplemen pemakanan untuk membantu mengubati lemah tenaga batin, penyakit jantung, tekanan darah tinggi, diabetes, anemia dan pelbagai penyakit lain.

Mengkudu dan Kaitannya Antara Nitrik Oksida
Kyani Nitro

Sekiranya anda ingin mengetahu lebih lanjut tentang ekstrak Mengkudu/Noni yang diperolehi secara semulajadi boleh ke link ini ==> Mengkudu/Noni

Please follow and like us:
Mengkudu dan Kaitannya Antara Nitrik Oksida

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *