Nitrik Oksida – Apa yang anda perlu tahu

Nitrik oksida adalah kompaun dalam badan yang menyebabkan saluran darah melebar. Ia juga merangsang pelepasan hormon tertentu, seperti insulin dan hormon pertumbuhan manusia. Suplemen oksida nitrat adalah kategori suplemen yang termasuk L-citrulline dan L-arginine.

Penyelidik telah melakukan pelbagai ujian klinikal yang berkaitan dengan suplemen Nitrik Oksida dan keberkesanannya. Artikel ini akan mengkaji bagaimana Nitrik Oksida berfungsi di dalam badan dan beberapa manfaat kesihatan yang dilaporkan dengan penggunaan suplemen Nitrik Oksida.

Nitrik Oksida – Apa yang anda perlu tahu
Nitrik Oksida Suplemen dari Kyani Malaysia – NITRO FX, NITRO EXTREME

Bagaimana Nitrik Oksida Bertindak Dalam Badan

Dua suplemen Nitrik Oksida yang paling biasa adalah L-arginine dan L-citrulline.

L-arginine adalah asid amino, atau blok protein, secara semula jadi terdapat dalam daging merah, produk tenusu, ayam, dan ikan. Pengilang mengeluarkannya dalam makmal dalam bentuk pil, serbuk, atau krim.

L-citrulline juga merupakan asid amino yang terdapat pada daging, kacang, kacang-kacangan, dan tembikai. Pengilang juga boleh membuat L-citrulline dalam makmal dan membungkusnya dalam bentuk pil atau serbuk.

Tanpa mengambil makanan tambahan NO, seseorang biasanya menggunakan kira-kira 5 gram (g) L-arginine setiap hari, mengikut artikel dalam Journal of Nutrition. Tubuh menukarkan ini ke dalam Nitrik Oksida untuk digunakan dalam pelbagai fungsi tubuh.

Sesetengah saintis percaya bahawa Nitrik Oksida dalam badan melegakan atau meluaskan saluran darah. Beberapa ubat, seperti Viagra memanfaatkan laluan Nitrik Oksida untuk pembesaran saluran darah dan meningkatkan aliran darah ke zakar untuk meningkatkan ereksi.

Ramai orang berfikir bahawa mengambil suplemen Nitrik Oksida akan meningkatkan aliran darah dalam badan untuk meningkatkan prestasi dalam sukan, penyembuhan, meningkatkan kesihatan jantung, dan memberi banyak manfaat yang lain.

Walaupun terdapat banyak kegunaan dan faedah tambahan untuk suplemen Nitrik Oksida, tidak banyak penyelidikan untuk menyokong beberapa dakwaan ini.

Nitrik Oksida – Apa yang anda perlu tahu

Antara Kebaikan Nitrik Oksida adalah :

Meningkatkan Kesihatan Jantung

Menurut artikel yang diterbitkan dalam jurnal Biochemical and Biophysical Research Communications , Nitrik Oksida memberi beberapa kesan merangsang jantung. Ini termasuk mengurangkan kekakuan arteri, mengurangkan tekanan darah, dan meningkatkan aliran darah arteri karotid.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk diperhatikan bahawa penyelidik mengkaji haiwan, bukan manusia, untuk mencari kesan ini.

Nitrik Oksida – Apa yang anda perlu tahu

Meningkatkan Senaman dan Proses Pemulihan

Nitrik Oksida – Apa yang anda perlu tahu

Para penyelidik membuat teori bahawa mengambil makanan tambahan Nitrik Oksida boleh meningkatkan penyerapan oksigen ke otot. Ini berpotensi meningkatkan prestasi atlet dan mengurangkan kesakitan selepas senaman.

Menurut artikel dalam jurnal Sports Medicine, kajian telah menunjukkan bahawa mengambil makanan tambahan Nitrik Oksida dapat meningkatkan toleransi untuk bersenam. Walau bagaimanapun, ini hanya terpakai kepada mereka yang tidak bersenam secara tetap atau hanya dijalankan pada kadar yang sederhana.

Kajian ini tidak menunjukkan bahawa suplemen Nitrik Oksida boleh membantu atlet elit. Penyelidik menjalankan kajian ini mengenai lelaki muda, jadi mereka tidak tahu bagaimana suplemen nitrik oksida boleh membantu orang tua dan wanita.

Merawat Lemah Tenaga Batin

Nitrik Oksida – Apa yang anda perlu tahu

Oleh kerana suplemen Nitrik Oksida meningkatkan aliran darah, penyelidik telah menjalankan kajian untuk menentukan apakah ia dapat meningkatkan aliran darah untuk orang yang mengalami erectile dysfunction (ED) atau lemah tenaga batin.

Menurut artikel dalam jurnal Future Science OA , beberapa kajian telah menunjukkan mengambil NO dapat mengurangkan ED pada mereka yang baru hingga sedang mengalami ED.

Mengurangkan Tekanan Darah Tinggi Ketika Kehamilan

Nitrik Oksida – Apa yang anda perlu tahu

Preeclampsia, yang merupakan bentuk tekanan darah tinggi yang boleh berlaku semasa hamil, boleh berbahaya bagi wanita dan bayi.

Satu kajian pada tahun 2005 dalam  European Journal of Clinical Investigation mendapati bahawa wanita hamil yang mengambil suplemen L-arginine untuk tempoh yang lama mempunyai bacaan tekanan darah yang lebih rendah daripada wanita hamil yang tidak mengambil L-arginin.

Walaupun penyelidik perlu melakukan lebih banyak kajian, hasilnya amat positif untuk wanita yang mengalami tekanan darah tinggi semasa kehamilan.

Kebaikan Nitrik Oksida Lain Yang Dilaporkan

Nitrik Oksida – Apa yang anda perlu tahu

Orang mengambil nitrik oksida untuk pelbagai sebab, kebanyakannya tidak mempunyai sebarang penyelidikan saintifik untuk menyokong mereka.

Antara kebaikan Nitrik Oksida yang dilaporkan :

  • Menurunkan berat badan
  • Meningkatkan fungsi paru-paru pada orang dengan “cystic fibrosis “
  • Merawat penyakit Altitud Tinggi
  • Meningkatkan pemulihan selepas trauma atau kecederaan
  • Mencegah demam/selsema biasa
  • Mengurangkan kesan sampingan kehilangan ingatan
  • Menyembuhkan ulser kaki bagi pesakit diabetik

Kebanyakan manfaat ini adalah cerita yang tidak disokong oleh fakta saintifik.

Suplemen Nitrik Oksida tidak menyebabkan banyak kesan sampingan pada kebanyakan orang, jadi sesetengah orang mungkin memilih untuk mencuba suplemen ini.

Walau bagaimanapun, individu perlu memastikan bahawa mereka tidak mempunyai keadaan kesihatan yang khusus yang boleh menyebabkan kesihatan atau penyakit mereka bertambah teruk jika mengambil suplemen ini.

Seseorang harus mendapatkan nasihat doktor sebelum mengambil Nitrik Oksida atau suplemen lain untuk memastikan mereka membuat pilihan yang selamat dan sihat.

Please follow and like us:
Nitrik Oksida – Apa yang anda perlu tahu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *