Manfaat Buah Mengkudu Untuk Diabetes

Apa itu Jus Mengkudu/Noni? Segala-galanya yang perlu anda ketahui tentang Manfaat Buah Mengkudu Untuk Diabetes

Sebelum kita bercerita tentang manfaat buah mengkudu untuk Diabetes, mari kita kenal buah mengkudu ini dahulu. Jus Mengkudu/Noni adalah minuman tropika yang berasal dari buah pohon Morinda citrifolia. Pohon ini dan buahnya tumbuh di kalangan aliran lava di Asia Tenggara, terutama di Polinesia.

Manfaat Buah Mengkudu Untuk Diabetes

Orang-orang Polinesia telah menggunakan mengkudu dalam ubat tradisional untuk lebih daripada 2,000 tahun. Ia lazim digunakan untuk merawat masalah kesihatan seperti sembelit, jangkitan, sakit, dan arthritis. Dalam perubatan Polinesia tradisional, buah mengkudu telah digunakan untuk merawat Diabetes, dan penyelidikan mengenai haiwan makmal mengesahkan potensi mengkudu untuk membantu pesakit Diabetes.(Sumber 1).

Hari ini, mengkudu kebanyakannya digunakan sebagai campuran jus dan ekstrak. Jus yang kaya dengan antioksidan yang kuat dan boleh memberikan beberapa manfaat kesihatan.

Artikel ini menyediakan semua yang anda perlukan untuk mengetahui mengenai jus mengkudu, termasuk nutriennya, dan manfaat kesihatan yang berpotensi.

Seperti kebanyakan jus buah yang lain, jus mengkudu mengandungi banyak karbohidrat. Ia kaya dengan vitamin C, yang penting untuk kulit dan kesihatan imun (Sumber 2).

Selain itu, ia adalah sumber biotin dan folat – vitamin B yang memainkan banyak peranan penting dalam badan kita, termasuk membantu menukarkan makanan menjadi tenaga (Sumber 3).

Mengkudu Mengandungi Antioksidan yang Tinggi

Manfaat Buah Mengkudu Untuk Diabetes


Antioksidan menghalang kerosakan sel yang disebabkan oleh molekul dipanggil radikal bebas. Badan anda memerlukan keseimbangan antioksidan yang sihat daripada radikal bebas untuk mengekalkan kesihatan yang optimum (Sumber 4).

Penyelidik berpendapat bahawa manfaat kesihatan yang berpotensi daripada jus mengkudu mungkin berkaitan dengan sifat antioksidan yang sangat tinggi (Sumber 5, Sumber 6, Sumber 7).

Antioksidan utama dalam jus mengkudu termasuk beta karoten, iridoid, dan vitamin C dan E (Sumber 8, Sumber 9).

Secara khusus, Iridoids menunjukkan aktiviti antioksidan yang kuat dalam kajian tabung uji – walaupun penyelidikan lebih diperlukan untuk mengesahkan kesannya pada manusia (Sumber 10).

Walau bagaimanapun, kajian menunjukkan bahawa diet yang kaya dengan antioksidan – seperti yang dijumpai dalam jus mengkudu – boleh menurunkan risiko keadaan kronik seperti penyakit jantung dan diabetes (Sumber 11, Sumber 12).

Manfaat Buah Mengkudu Untuk Diabetes

Manfaat Buah Mengkudu Untuk Diabetes

Apa itu Diabetes ?

Manfaat Buah Mengkudu Untuk Diabetes

Diabetes ialah penyakit di mana keadaan badan mempunyai terlalu banyak glukosa (gula) dalam darah. Ini berlaku kerana pankreas tidak boleh membuat insulin yang mencukupi. Glukosa adalah sumber tenaga penting untuk otak dan merupakan salah satu sumber tenaga bagi tubuh. Glukosa di dalam aliran darah berasal dari makanan karbohidrat, yang berubah menjadi glukosa selepas kita memakannya.

Glukosa juga berasal dari hati, yang mengubah lemak dan protein menjadi glukosa untuk memastikan bekalan gula glukosa tetap walaupun kita tidak makan. Bagi orang yang tidak mempunyai kencing manis, tahap glukosa dalam badan adalah antara 4 dan 8 mmol / L.

Insulin dihasilkan di pankreas dan mempunyai dua tugas di dalam badan – yang pertama adalah untuk mengangkut glukosa dari bekalan darah ke sel lemak dan otot, di mana ia boleh digunakan untuk tenaga. Yang kedua ialah “switch off” hati apabila tahap glukosa dalam darah cukup tinggi.

Diabetes ialah dimana badan tidak dapat mengeluarkan insulin untuk menjaga tahap glukosa darah dalam lingkungan normal. Ia tidak boleh disembuhkan pada masa ini tetapi ia boleh dikawal .

Diabetes Type – 1

Manfaat Buah Mengkudu Untuk Diabetes

Orang yang tidak dapat membuat sebarang insulin (atau sangat sedikit) dipanggil Diabetes Type-1. Kerana sistem imun memusnahkan pankreas , mereka berhenti membuat insulin, dan tubuh mereka tidak dapat menggunakan glukosa untuk tenaga.

Mereka cenderung untuk turun berat badan dengan cepat kerana badan mereka sebenarnya kelaparan. Kesihatan mereka dengan cepat merosot dan mereka akan mati jika insulin tidak diberikan. Oleh itu, mereka memerlukan insulin dengan suntikan serta makan makanan yang sihat untuk terus hidup dan mengekalkan kesihatan yang baik.

Diabetes Type 2

Manfaat Buah Mengkudu Untuk Diabetes
type 2 diabetes. Treatment and prevention of disease. Syringe and vaccine. Medical concept. Selective focus

Orang yang mengalami Diabetes Type-2 masih dapat membuat insulin tetapi pengeluarannya lembab atau badannya memberi halangan terhadap insulin. Berat badan yang berlebihan selalu menjadi punca tubuh menjadi tahan terhadap insulin dan boleh mencetuskan Diabetes Type-2, walaupun pada orang muda.

Diabetes Type-2 boleh dirawat dengan penurunan berat badan dan aktiviti fizikal biasa. Ubat dalam bentuk tablet sering diperlukan untuk mengurangkan ketahanan terhadap insulin atau merangsang pankreas untuk membuat lebih banyak insulin. Diabetes Type-2 adalah keadaan yang progresif kerana pankreas terus menjadi semakin lembap dari masa ke masa. Orang yang mengalami Diabetes Type-2 akhirnya memerlukan insulin.

Satu kajian baru-baru ini yang diterbitkan dalam Journal, ‘Evidence-based Complementary and Alternative Medicine’ menyokong penggunaan jus buah mengkudu untuk mengawal paras gula dalam darah yang tinggi pada pesakit yang mengalami Diabetes Type- 2. Bilangan pesakit yang didiagnosis dengan diabetes Type-2 adalah meningkat di seluruh dunia. Matlamat utama pengurusan Type II Diabetes adalah untuk mengurangkan tahap gula darah . (Sumber 13)

Banyak kajian yang dilakukan oleh para saintis terhadap Manfaat Buah Mengkudu Untuk Diabetes ini. Ini telah terbukti dengan penyelidikan, yang telah menunjukkan keberkesanan jus mengkudu sebagai ramuan pemulihan untuk mengurangkan risiko diabetes Type-2 .

Bukti saintifik telah memberi keterangan bahawa penggunaan jus mengkudu membantu mengurangkan tahap hemoglobin glikosilasi, trigliserida serum, dan lipoprotein berketumpatan rendah kolesterol dalam tubuh. Di samping itu, ia berfungsi untuk meningkatkan kepekaan insulin dan merangsang pengambilan glukosa. (Sumber 14, Sumber 15)

Dalam penyelidikan makmal, mengkudu/noni sedang dikaji untuk sifat-sifatnya sebagai antioksidan dan penggalak sistem imun, serta untuk keupayaannya untuk melawan tumor dan merawat Diabetes. Jadi manfaat buah mengkudu untuk Diabetes ini adalah benar berdasarkan kajian yang sedang dan telah dilakukan oleh para saintis.

Gula Dalam Darah

Manfaat Buah Mengkudu Untuk Diabetes

Satu kajian yang diterbitkan dalam “Journal of Quarterly Journal of Medicine in Medicine” pada tahun 2008 mendapati bahawa jus mengkudu yang ditambahkan kepada rawatan insulin lebih berkesan dalam mengawal gula dalam darah oleh tikus makmal . Satu pasukan di University of the West Indies mengkaji jus mengkudu yang ditapai kemudian diberi kepada tikus yang disuntik diabetes, diberikan 2 ml / kg setiap berat badan setiap hari selama 20 hari.

Kedua-dua kumpulan yang tidak makan dan kumpulan yang dirawat dengan “prescription hypoglycemic drug glibenclamide” menunjukkan penurunan yang signifikan gula dalam darah. Para penyelidik membuat kesimpulan bahawa kesannya mungkin disebabkan oleh sebatian dalam mengkudu yang dikenali sebagai “triterpenes” dan “saponins” . Hasilnya telah diterbitkan dalam “Evidence Based Complementary and Alternative Medicine” pada bulan Oktober 2010. (Sumber)

Katarak

Manfaat Buah Mengkudu Untuk Diabetes

Tahap gula dalam darahyang tinggi yang disebabkan oleh diabetes menyebabkan lensa mata anda membengkak dan boleh membawa kepada masalah penglihatan termasuk katarak. Satu kajian dari India yang diterbitkan pada Mei 2011 dalam jurnal “Food and Chemical Toxicology”  mengkaji lapan tumbuhan yang berbeza termasuk mengkudu pada model kelenturan kanta yang diinduksi oleh gula di makmal. (Sumber )

Ekstrak mengkudu menunjukkan potensi untuk mengekalkan lensa mata yang jelas, dan bahkan menunjukkan keracunan yang sederhana kepada sel-sel kanser.

Kerosakan Hati

Manfaat Buah Mengkudu Untuk Diabetes

Diabetes boleh meningkatkan risiko beberapa jenis penyakit hati, seperti penyakit hati berlemak. Di samping melihat kesan mengkudu terhadap paras gula dalam darah, kajian University of the West Indies yang diterbitkan pada tahun 2010 juga mengkaji kesan mengkudu pada tikus-tikus yang disuntik diabetes.

Para penyelidik mendapati bahawa tikus Diabetes yang dirawat dengan jus mengkudu telah mengurangkan penurunan lemak dalam sel-sel hati, berbanding haiwan yang tidak dirawat diabetes. (Sumber)

Penyembuhan Luka

Manfaat Buah Mengkudu Untuk Diabetes

Diabetes yang tidak terkawal boleh menyebabkan luka yang lambat pulih. Satu kajian yang diterbitkan dalam “Journal of Wound Care” pada bulan Februari 2007 telah menjalankan penyelidikan untuk melihat apakah mengkudu mempunyai kesan ke atas penyembuhan luka di dalam tikus diabetes.

Di samping kawalan, sekumpulan haiwan diberi 100 ml / kg berat badan jus mengkudu dalam air minuman mereka selama 10 hari. Tikus diabetes yang diberi jus mengkudu mempunyai 73 % pengurangan di kawasan luka , dan glukosa dalam darah tikus berkurang 29 %. (Sumber)

Mengkudu dan Nitrik Oksida

Antara manfaat buah mengkudu untuk Diabetes ini juga dibantu oleh ekstrak mengkudu iaitu mempunyai keupayaan untuk meningkatkan tahap nitrik oksida dalam badan pesakit Diabetes.

Suplemen yang meningkatkan nitrik oksida mungkin mempunyai implikasi penting untuk rawatan kencing manis dan pencegahan penyakit. Satu kajian mendapati bahawa apabila pesakit diabetes Type-2 yang mengambil L-arginine, pengeluaran nitrik oksida mereka meningkat (Sumber 16).

Peningkatan nitrik oksida juga membawa kepada sensitiviti insulin yang meningkat, membolehkan kawalan gula dalam darah yang lebih baik.

Manfaat Buah Mengkudu Untuk Diabetes
Manfaat Buah Mengkudu Untuk Diabetes – Kyani Nitro Malaysia

Kesimpulannya berdasarkan banyak kajian yang dilakukan, manfaat buah mengkudu untuk Diabetes adalah sesuatu yang boleh dipercayai. Untuk mendapatkan suplemen Nitrik Oksida daripada ekstraks buah mengkudu ini, anda boleh KLIK LINK DI SINI untuk baca lebih lanjut manfaat buah mengkudu untuk diabetes .

Please follow and like us:
Manfaat Buah Mengkudu Untuk Diabetes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *