Kyani: Adakah Wild Alaskan Blueberries Lebih Baik?

Apa yang anda ketahui tentang buah Wild Alaskan Blueberries yang terdapat di Alaska dan khasiat yang terkandung di dalam?

Beri dari Kyani adalah Wild Alaskan Blueberries yang telah dipromosikan secara meluas di laman-laman web kerana kuasa anti-penuaannya dan kandungan antioksidannya. Terdapat dakwaan bahawa buah beri ini boleh memberi perlindungan khas kepada sistem saraf daripada kesan penuaan dan membantu mengatasi penyakit jantung dan kencing manis (Sumber 1 , 2) .

Kyani: Adakah Wild Alaskan Blueberries Lebih Baik?

Blueberries dianggap sebagai “Superfood” kerana kepekatannya dan fitokimia bioaktif mereka. Hampir semua phytoactives yang terdapat di dalam blueberries berfungsi sebagai antioksidan. Profil phytonutrient kompleks blueberry mempunyai keupayaan untuk memberi kesan kepada sistem endokrin dengan khusus menyasarkan penyakit diabetes dan pengurusan obesiti.

Kajian (Sumber 3) menunjukkan bahawa Wild Alaskan Blueberries mampu melambatkan pembentukan sel-sel lemak baru (adipogenesis), implikasi langsung dalam pengurusan obesiti. Penyelidikan ini juga menunjukkan bahawa komposisi fitokimia blueberries mempunyai keupayaan untuk menukar “cellular targets” dalam kencing manis.

Penyelidikan baru mencadangkan kaitan antara diabetes dan keradangan dalaman. Keradangan kronik akibat tahap tinggi “cytokines” radang dikaitkan dengan perkembangan diabetes dan penyakit metabolik yang lain. Penyelidikan (Sumber 4) mengenai “lowbush “wild” blueberries” menunjukkan bahawa sekurang-kurangnya satu penanda aktiviti radang telah dikurangkan.

Kyani: Adakah Wild Alaskan Blueberries Lebih Baik?
Buah-buahan yang mengandungi “anthocyanin”.

Kajian ini menunjukkan bahawa anthocyanin spesifik menghalang pengaktifan gen keradangan, mencadangkan bahawa blueberries boleh memulihkan keradangan dalaman yang dikaitkan dengan diabetes. Ia juga menunjukkan (Sumber 5) bahawa kapasiti antioksidan yang tinggi dan kandungan fenolik blueberry mempunyai keupayaan untuk mengurangkan aktiviti enzim yang berkaitan dengan keupayaan tubuh untuk menggunakan glukosa.

Mengenai diabetes, penyelidikan (Sumber 6) menunjukkan bahawa anthocyanin yang terdapat di blueberry dapat meningkatkan rembesan insulin, sambil mengurangkan pencernaan gula dalam usus kecil, sehingga mempunyai efek anti-diabetes yang banyak dan serentak. Ekstrak blueberry didapati mempunyai sifat seperti insulin, yang menyumbang kepada pengambilan glukosa. Penyelidikan (Sumber 7) menemui blueberries kaya dengan polifenol dan anthocyanin.

Sistem pencernaan terdiri daripada berjuta-juta bakteria. Bakteria yang terdapat dalam sistem pencernaan memainkan peranan penting dalam kesihatan dan penyakit. Blueberries didapati kaya dengan prebiotik. Prebiotik berfungsi sebagai makanan untuk probiotik, yang menyumbang kepada bakteria sihat dalam usus dan usus besar.

Kyani: Adakah Wild Alaskan Blueberries Lebih Baik?
Lactobacilli

Kajian (Sumber 8) menunjukkan bahawa ekstrak blueberry menyumbang kepada pertumbuhan dua probiotik, ” lactobacilli  ” dan “bifidobacteria”. Terdapat penyelidikan yang relevan yang menunjukkan bahawa penggunaan blueberry meningkatkan profil microbial usus. Sains telah membuktikan bahawa terdapat hubungan langsung antara mikrobiota usus dan penyakit usus manusia.

Kyani: Adakah Wild Alaskan Blueberries Lebih Baik?
Bifidobacteria

Penyelidikan (Sumber 9) telah menunjukkan bahawa pengambilan blueberry mempunyai keupayaan untuk mengubah tanda fenolik (fitokimia) yang berbeza, yang bermaksud bahawa blueberries mempunyai keupayaan untuk menangani keradangan usus dengan membantu bakteria usus yang baik.

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa penggunaan blueberry meningkatkan mikrob sihat dalam usus. Terdapat hubungan langsung antara profil usus dan sebab berlakunya penyakit, pengubahsuaian mikroflora usus boleh menyebabkan sel kanser terganggu. Penyelidikan yang (Sumber 10) terlibat telah mendapati bahawa penggunaan ekstrak blueberry berkesan dalam meningkatkan pertumbuhan dua jenis bakteria usus yang bermanfaat.

Kyani: Adakah Wild Alaskan Blueberries Lebih Baik?

Terdapat juga kajian menunjukkan bahawa Wild Alaskan Blueberries ini mengandungi kandungan aktioksidan yang sangat tinggi berbanding blueberry yang lain (Sumber2).

Keupayaan sel-sel saraf untuk menghantar maklumat ke seluruh tubuh bergantung kepada metabolisme oksigen. Blueberries membantu menyediakan antioksidan untuk membantu metabolisme oksigen dan mengekalkan fungsi kognitif yang sihat.

Semua blueberry mengandungi banyak manfaat kepada nutrisi dalam badan. Pigmen “anthocyanin” yang terkandung di dalamnya merupakan antioksidan yang kuat. Kajian haiwan yang dijalankan oleh Jabatan Pertanian A.S. dan Institut Penuaan Kebangsaan menunjukkan bahawa diet yang mengandungi ekstrak blueberry meningkatkan keseimbangan, koordinasi, dan memori dalam tikus yang semakin tua.

Kajian (Sumber 11) telah menunjukkan bahawa ekstrak blueberry, kaya dengan anthocyanin dan proanthocyanidins, memperlahankan “neurodegeneration” . Implikasi kajian ini ialah anthocyanin dan proanthocyanidins daripada Blueberries ini dapat memberikan kesan perlindungan neuro yang dapat menurunkan risiko Penyakit Parkinson atau melambatkan proses penyakit itu.

Kyani: Adakah Wild Alaskan Blueberries Lebih Baik?
Parkinson’s Disease

Kajian (Sumber 12) menunjukkan bahawa proanthocyanidins yang diasingkan dari blueberries liar dan ditanam melambatkan peningkatan sel-sel kanser tertentu yang berkaitan dengan kanser prostat. Penyiasatan lanjut mendedahkan blueberries boleh menjadi sebahagian daripada pelan rawatan yang efektif untuk kanser prostat pada peringkat awal atau sebagai pencegahan kanser prostat.

Penyelidik menguji empat kumpulan haiwan yang diberi makanan termasuk blueberry, strawberi, atau ekstrak bayam, atau tiada langsung. Tikus yang diberi blueberry mengatasi yang lain dalam keseimbangan dan koordinasi; yang diberi blueberries dan strawberi seolah-olah menawarkan perlindungan yang paling efektif terhadap tekanan oksidatif di dalam otak. Penyelidik kini cuba untuk mengetahui berapa lama perubahan ini berlaku , dan sama ada manfaat atau kebaikan dalam kajian ini akan berlaku pada manusia.

Kyani: Adakah Wild Alaskan Blueberries Lebih Baik?

Mengikut kajian di “Jean Mayer USDA Human Nutrition Center on Aging at Tufts University”, Blueberry mempunyai keupayaan antioksida sebanyak atau sama dengan 40 jenis buah-buahan dan sayur-sayuran yang lain. Walaupun tidak realistik untuk mengharapkan blueberries – atau apa-apa lagi – untuk proses anti-aging, Bluebrries adalah karbohidrat glisemik rendah yang sihat dan sumber vitamin C dan serat yang baik .

Blueberries juga mempunyai asid ellagic, sebatian yang menghalang pertumbuhan tumor dalam tikus makmal. Dan, seperti cranberry, blueberries mengandungi bahan yang boleh membantu mencegah jangkitan saluran kencing dengan “mengganggu” lapisan bakteria ke dinding pundi kencing.

Kyani telah mengeluarkan satu produk yang berasaskan Wild Alaskan Blueberries ini yang dinamakan “Sunrise”. Dalam Sunrise ini juga terdapat lebih daripada 20 jenis ” “Superfood” lain disamping Wild Alaskan Blueberries.

Kyani: Adakah Wild Alaskan Blueberries Lebih Baik?

Terlalu banyak kebaikan dan manfaat kepada kesihatan apabila anda menggunakan produk dari Kyani ini yang akan diceritakan di dalam post yang lain. Anda boleh rujuk di sini untuk membaca kandungan yang terdapat di dalam Sunrise ini.

Please follow and like us:
Kyani: Adakah Wild Alaskan Blueberries Lebih Baik?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *