Lima (5) Manfaat Mengkudu Kepada Kesihatan

Mengkudu adalah sejenis buah dengan ciri-ciri penyembuhan yang luar biasa yang sekarang ini terkenal di seluruh dunia. Ia telah digunakan secara tradisional selama lebih dari 2,000 tahun dalam budaya di seluruh dunia dari Asia ke Polinesia dan kini ke negara-negara hemisfera utara.Senarai manfaat Mengkudu seolah-olah tidak berkesudahan, dan sangat mengagumkan. Tetapi di manakah tonik kesihatan yang luar biasa dan eksotik ini berasal?

Mengkudu tumbuh di banyak tempat di sekitar kawasan pan-Asia yang lebih besar. Tetapi pada asalnya – walaupun sebelum ia digunakan dalam budaya Polinesia – tumbuhan itu berasal dari Asia Selatan.

Lima (5) Manfaat Mengkudu Kepada Kesihatan
Manfaat Mengkudu

Mengkudu atau Noni” adalah nama biasa untuk “Morinda citrifolia”, juga dikenali sebagai “Mulberry India”.

‘Morinda citrifolia’ adalah semak malar hijau yang berukuran dari semak kecil hingga 20 atau 30 kaki tinggi. Ia mempunyai ranting tegar, kasar yang memegang daun yang gelap, bujur dan berkilat.

Mengkudu adalah suplemen kesihatan yang sangat baik dan digunakan oleh ramai orang untuk menjaga kesihatan mereka. Ia mengandungi sebahagian besar protein, serat dan karbohidrat. Oleh kerana ia adalah kaya dengan vitamin , buahnya mempunyai banyak manfaat perubatan.

Lima (5) Manfaat Mengkudu Kepada Kesihatan

Antara manfaat mengkudu ialah untuk merawat beberapa masalah kulit. Selain mengubati gangguan kulit, ia juga menjadikan kulit kelihatan muda, bersih dan cantik. Memandangkan ia juga kaya dengan anti-oksidan, ia juga memberi manfaat kepada sistem imun anda.

Sesetengah orang percaya bahawa buah ini mempunyai sifat melawan atau anti- kanser yang luar biasa. Mengambil Mengkudu tidak akan memberhentikan kanser sepenuhnya , tetapi ia pasti membantu dalam menghentikan sel-sel yang merosakkan dari meletusnya malapetaka pada sel-sel lain.

Lima (5) Manfaat Mengkudu Kepada Kesihatan

Ini membuktikan bahawa mengkudu berfungsi di peringkat selular untuk menyelesaikan masalah ini. Ia juga menyembuhkan sakit kepala, sakit belakang, Diabetes, keletihan, ekzema dan sakit sendi.

Berikut adalah senarai 5 Manfaat Mengkudu kepada kesihatan manusia :

Boleh Mengurangkan Kerosakan Selular Daripada Asap Rokok

Lima (5) Manfaat Mengkudu Kepada Kesihatan

Mengkudu boleh mengurangkan kerosakan selular – terutamanya dari asap tembakau.

Pendedahan kepada asap tembakau mengeluarkan sejumlah besar radikal bebas yang berbahaya. Jumlah yang berlebihan ini boleh menyebabkan kerosakan sel dan membawa kepada tekanan oksidatif (Sumber 1).

Tekanan oksidatif dikaitkan dengan banyak penyakit, termasuk penyakit jantung, diabetes, dan kanser. Kajian menunjukkan bahawa memakan makanan yang kaya dengan antioksidan boleh mengurangkan tekanan oksidatif (Sumber 2, Sumber 3, Sumber 4, Sumber 5)

Dalam satu kajian, perokok tembakau diberi sebanyak 4 auns (118 ml) jus mengkudu setiap hari. Selepas 1 bulan, mereka mengalami pengurangan sebanyak 30% daripada dua radikal bebas biasa berbanding dengan tahap asal mereka (Sumber 6).

Asap rokok juga diketahui menyebabkan kanser. Sesetengah bahan kimia dari asap tembakau boleh mengikat sel-sel di dalam badan dan membawa kepada pertumbuhan tumor (Sumber 7, Sumber 8 ).

Manfaat Mengkudu ini juga antaranya boleh mengurangkan tahap bahan kimia penyebab kanser ini. Dua ujian klinikal mendapati bahawa meminum 4 auns (118 ml) jus mengkudu setiap hari selama 1 bulan mengurangkan tahap bahan kimia penyebab kanser dalam perokok sebanyak kira-kira 45% (Sumber 9, Sumber 10 ).

Namun, jus mengkudu tidak menafikan semua kesan negatif merokok terhadap – dan tidak sepatutnya dianggap pengganti untuk berhenti merokok.

Menyokong Kesihatan Jantung dikalangan Perokok

Lima (5) Manfaat Mengkudu Kepada Kesihatan

Manfaat Mengkudu ini juga ialah boleh menyokong kesihatan jantung dengan mengurangkan tahap kolesterol dan mengurangkan keradangan.

Kolesterol mempunyai banyak fungsi penting dalam tubuh anda, tetapi jenis tertentu yang berlebihan boleh meningkatkan risiko penyakit jantung – seperti keradangan kronik (Sumber 11, Sumber 12, Sumber 13).

Satu kajian mendapati bahawa meminum sehingga 188 ml jus mengkudu sehari selama 1 bulan dapat mengurangkan jumlah kolesterol, iaitu paras kolesterol LDL (buruk), dan ” inflammatory blood marker C-reactive protein ” (Sumber 14).

Walau bagaimanapun, subjek kajian itu adalah perokok tegar atau “heavy smoker”. Penyelidik mengesyaki bahawa antioksidan jus/ekstrak mengkudu boleh mengurangkan tahap kolesterol tinggi yang disebabkan oleh tembakau (Sumber 15).

Boleh Meningkatkan Daya Tahan Semasa Bersukan

Lima (5) Manfaat Mengkudu Kepada Kesihatan

Manfaat Mengkudu seterusnya ialah ia boleh meningkatkan daya tahan fizikal. Malah, penduduk di Kepulauan Pasifik percaya bahawa memakan buah mengkudu dapat menguatkan badan semasa perjalanan memancing di laut dalam dan pelayaran yang panjang (Sumber 16).

Beberapa kajian menunjukkan kesan positif minum jus mengkudu semasa latihan.

Sebagai contoh, satu kajian selama 3 minggu, pelari jarak jauh diberi minum 100 ml jus mengkudu atau plasebo dua kali sehari. Kumpulan yang minum jus mengkudu mengalami kenaikan 21% dalam masa purata untuk keletihan, yang menunjukkan peningkatan daya ketahanan mereka (Sumber 17).

Penyelidikan manusia dan haiwan yang lain melaporkan penemuan serupa untuk menggunakan jus mengkudu untuk mengurangkan keletihan dan meningkatkan ketahanan (Sumber 18, Sumber 19).

Peningkatan daya ketahanan fizikal yang berkaitan dengan jus mengkudu mungkin berkaitan dengan antioksidannya – yang boleh mengurangkan kerosakan pada tisu otot yang biasanya berlaku semasa latihan (Sumber 20).

Boleh Melegakan Kesakitan Kepada Pesakit Arthritis

Lima (5) Manfaat Mengkudu Kepada Kesihatan

Selama lebih dari 2,000 tahun, buah mengkudu telah digunakan dalam ubatan tradisional untuk meredakan kesakitan. Beberapa kajian kini menyokong manfaat mengkudu ini.

Sebagai contoh, dalam kajian selama 1 bulan, orang yang mengalami degeneratif arthritis tulang belakang mengambil 15 ml jus Mengkudu dua kali sehari. Kumpulan jus mengkudu melaporkan skor kesakitan yang jauh lebih rendah – 60% dari peserta pulih sepenuhnya daripada kesakitan leher (Sumber 21).

Dalam kajian yang sama, pesakit yang mengalami Osteoarthritis mengambil 89 ml jus mengkudu setiap hari. Selepas 90 hari, mereka mengalami penurunan yang ketara dalam kekerapan dan keterukan kesakitan arthritis ini, serta peningkatan kualiti hidup mereka (Sumber 22).

Kesakitan artritis sering dikaitkan dengan peningkatan keradangan dan tekanan oksidatif. Oleh itu, jus/ekstrak Mengkudu boleh memberikan kelegaan rasa sakit secara semulajadi dengan mengurangkan keradangan dan memerangi radikal bebas (Sumber 23, Sumber 24).

Boleh Meningkatkan Sistem Imun Badan

Lima (5) Manfaat Mengkudu Kepada Kesihatan

Manfaat Menkudu ini juga ia boleh menyokong sistem imun badan.

Seperti beberapa jus buah lain, ia kaya dengan vitamin C. Contohnya, 100 ml Tahitian Noni Juice mengandungi kira 33% daripada RDI untuk vitamin ini.

Vitamin C menyokong sistem imun anda dengan melindungi sel-sel anda dari kerosakan radikal bebas dan toksin alam sekitar (Sumber 25).

Banyak antioksidan lain yang terdapat dalam jus mengkudu – seperti beta carotene yang boleh meningkatkan kesihatan imun juga.

Satu kajian selama 8 minggu mendapati bahawa orang yang sihat yang meminum 330 ml jus mengkudu setiap hari telah dapat meningkatkan aktiviti sel imun dan mengalami tekanan oksidatif yang lebih rendah (Sumber 26, Sumber 27, Sumber 28).

Kesimpulan

Terlalu banyak manfaat Mengkudu yang sangat berpotensi kepada kesihatan manusia, termasuk meningkatkan daya tahan, melegakan kesakitan, menyokong sistem imun anda, mengurangkan kerosakan selular yang disebabkan oleh asap tembakau, dan membantu kesihatan jantung di kalangan perokok.

Banyak lagi kajian yang sedang dan telah dikaji tentang manfaat mengkudu untuk kesihatan manusia. Ini akan dihuraikan di dalam post yang lain dalam blog nutrisinitro.com ini.

Kyani Nitro FX dan Nitro Extreme

Lima (5) Manfaat Mengkudu Kepada Kesihatan
Kyani Nitro FX dan Kyani Nitro Extreme – Kyani Malaysia

Kyani telah mengeluarkan satu produk berasaskan mengkudu atau Noni yang dinamakan Kyani Nitro FX dan juga Nitro Extreme. Ia berasaskan ekstrak buah mengkudu/noni. Kepekatan ekstrak adalah lebih tinggi berbanding jus. Ekstrak mengkudu ini bukan sahaja diambil daripada buah mengkudu semata-mata. Ia adalah ekstrak dari daun,batang,buah dan lain-lain. Boleh baca di link ini tentang produk Kyani Nitro FX dan Nitro Extreme ini. Boleh hubungi 0192292710 untuk mendapatkan produk Kyani dari kami.

Please follow and like us:
Lima (5) Manfaat Mengkudu Kepada Kesihatan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *