Lima(5) Kebaikan Nitrik Oksida kepada kesihatan

Nitrik oksida dihasilkan oleh hampir semua jenis sel dalam tubuh manusia dan salah satu molekul yang paling penting untuk kesihatan saluran darah.

Lima(5) Kebaikan Nitrik Oksida kepada kesihatan

Ia adalah vasodilator, yang bermakna ia melegakan otot-otot di dalam saluran darah anda, menyebabkan saluran diperluaskan. Dengan cara ini, Nitrik Oksida meningkatkan aliran darah dan menurunkan tekanan darah.

Suplemen yang meningkatkan Nitrik Oksida dalam badan menjadi salah satu kategori suplemen yang paling popular hari ini.

Lima(5) Kebaikan Nitrik Oksida kepada kesihatan

Suplemen ini tidak mengandungi oksida nitrat itu sendiri. Walau bagaimanapun, ia mengandungi sebatian yang boleh digunakan oleh tubuh anda untuk meningkatkan nitrik oksida dan telah terbukti memberikan banyak manfaat untuk kesihatan dan prestasi.

Berikut adalah 5 manfaat kesihatan dan prestasi mengambil suplemen nitrik oksida.

Lima(5) Kebaikan Nitrik Oksida kepada kesihatan
  1. Membantu merawat Erectile Dysfunction (ED)
Lima(5) Kebaikan Nitrik Oksida kepada kesihatan

Erectile Dysfunction (ED) adalah ketidakupayaan untuk mencapai atau mengekalkan ereksi yang cukup untuk seks .

L-citrulline adalah asid amino yang boleh membantu merawat Erectile Dysfunction dengan meningkatkan penghasilan nitrik oksida ).

Nitric oxide diperlukan untuk otot di zakar untuk berehat. Relaksasi ini membolehkan bilik di dalam zakar untuk mengisi darah supaya zakar menjadi tegak

Dalam satu kajian, L-citrulline didapati meningkatkan kekerasan ereksi pada 12 lelaki dengan Erectile Dysfunction ringan .

Penyelidik menyimpulkan bahawa L-citrulline kurang berkesan daripada ubat-ubatan preskripsi yang digunakan untuk merawat ED, seperti Viagra. Walau bagaimanapun, L-citrulline terbukti selamat dan diterima dengan baik.

Dua lagi suplemen nitrit-oksida yang lain telah ditunjukkan untuk merawat disfungsi ereksi – asid amino L-arginine dan Pycnogenol, ekstrak tumbuhan dari pokok pain.

Dalam beberapa kajian, kombinasi L-arginine dan Pycnogenol meningkatkan fungsi seksual yang ketara pada lelaki yang mengalami ED .

Secara saintifik, Nitric Oxide boleh dihasilkan dalam tubuh melalui proses menukar L-arginine (salah satu daripada 20 asid amino) ke dalam citrulline. Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan mendapati bahawa L-arginine mempunyai potensi kesan sampingan negatif. Di samping itu, banyak faktor bersama diperlukan untuk menukar L-arginine menjadi Nitric Oxide. Sebagai alternatif, Nitric Oxide boleh dihasilkan dengan lebih cekap dari bahan yang dikenali sebagai nitrat dan nitrit yang terdapat dalam tumbuhan seperti Morinda Citrofolia (noni).

RINGKASAN
Nitrik oksida memainkan peranan penting dalam fungsi ereksi. Beberapa suplemen, termasuk L-citrulline, L-arginine dan Pycnogenol, telah dibuktikan untuk meningkatkan kadar nitric oxide pada lelaki yang mengalami Erectile Dysfunction (ED).

2. Mengurangkan Kesakitan dan Keradangan Otot

Lima(5) Kebaikan Nitrik Oksida kepada kesihatan

Satu bentuk L-citrulline yang dipanggil citrulline malate bukan sahaja meningkatkan pengeluaran oksida nitrat, tetapi juga mengurangkan kesakitan otot.

Kesakitan otot adalah perasaan yang tidak selesa yang biasa berlaku selepas senaman berat atau senaman yang anda tidak biasa lakukan.

Kesakitan ini dirujuk sebagai kesakitan otot dan biasanya dialami 24-72 jam selepas bersenam.

Dalam satu kajian, 41 orang yang dipilih secara rawak untuk menerima sama ada 8 gram citrulline malate atau plasebo sejam sebelum melakukan “flat barbell bench press” .

Mereka yang diberikan citrulline malate melaporkan 40% kurang kesakitan otot pada 24 dan 48 jam selepas latihan, berbanding mereka yang mengambil plasebo.

Citrulline malate meningkatkan pengeluaran oksida nitrat, yang meningkatkan aliran darah ke otot yang aktif. Citrulline malate fokus untuk meningkatkan penghasilan nutrien dan produk sisa yang berkaitan dengan keletihan otot, seperti laktat dan ammonia (Sumber 12).

Walau bagaimanapun, kajian selanjutnya mengenai kesan citrulline selepas latihan kaki tidak dapat menemui citrulline malate membantu merawat kesakitan otot .

Satu penjelasan mengenai perbezaan ini adalah bahawa orang-orang dalam kajian latihan kaki diberikan 6 gram citrulline malate, iaitu 2 gram kurang daripada kajian terdahulu.

Oleh itu, keupayaan malat citrulline untuk mengurangkan kesakitan otot mungkin bergantung kepada dos dan senaman. Walau bagaimanapun, lebih banyak kajian mengenai ini diperlukan.

RINGKASAN
Citrulline malate adalah satu bentuk L-citrulline yang boleh membantu mengurangkan kesakitan otot dengan meningkatkan oksida nitrik. Dos dan jenis senaman boleh menjejaskan keupayaan malat citrulline untuk mengurangkan kesakitan otot.

3. Menstabilkan Tekanan Darah

Lima(5) Kebaikan Nitrik Oksida kepada kesihatan

Orang yang mempunyai tekanan darah tinggi dianggap mempunyai ketidakupayaan menggunakan oksida nitrat dalam badan mereka .

Tekanan darah tinggi berlaku apabila daya darah anda menolak ke dinding arteri anda terlalu tinggi.

Dari masa ke masa, tekanan darah tinggi boleh membawa kepada masalah kesihatan seperti penyakit jantung dan penyakit buah pinggang.

Telah terbukti bahawa diet yang tinggi dalam buah-buahan dan sayur-sayuran menurunkan tekanan darah dan oleh itu menurunkan risiko penyakit .

Ini telah membawa penyelidik untuk menguji kesan-kesan yang baik dari sebatian tertentu yang terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran kepada tahap tekanan darah.

Nitrat
Nitrat adalah sebatian yang terdapat dalam “beetroot” dan sayur-sayuran berdaun gelap seperti bayam dan arugula.

Apabila anda mengambil nitrat, tubuh anda mengubahnya menjadi oksida nitrat, yang seterusnya menyebabkan pembuluh darah melegakan dan melebar, dan dapat menurunkan tekanan darah.

Banyak kajian yang menunjukkan nitrat boleh membantu menurunkan tekanan darah dengan meningkatkan penghasilan nitrik oksida .

Satu kajian menganalisa kesan mengambil suplemen nitrat pada tekanan darah pada orang dewasa .

Daripada 13 kajian yang dianalisis, enam didapati mengalami penurunan ketara dalam tekanan darah sistolik dan tekanan darah diastolik apabila para peserta mengambil makanan tambahan nitrat.

43 kajian mendapati tekanan darah sistolik dan diastolik peserta menurun sebanyak purata 3.55 dan 1.32 mm Hg, masing-masing setelah mereka mengambil makanan tambahan nitrat .

Flavonoid
Seperti nitrat, ekstrak flavonoid telah dibuktikan untuk meningkatkan tekanan darah .

Flavonoid mempunyai kesan antioksidan yang kuat dan terdapat dalam hampir semua buah-buahan dan sayur-sayuran .

Para saintis percaya flavonoid bukan sahaja meningkatkan pengeluaran nitrik oksida tetapi juga mengurangkan pecahannya, meningkatkan tahap yang lebih tinggi secara keseluruhan.

Walau bagaimanapun, nitrat mempunyai lebih banyak penyelidikan yang menyokong kesan menurunkan tekanan darah daripada flavonoid.

RINGKASAN
Sayur-sayuran dan buah-buahan mengandungi beberapa sebatian, seperti nitrat dan flavonoid, yang boleh membantu menstabilkan tekanan darah dengan meningkatkan kadar nitrik oksida.

4. Meningkatkan Prestasi Ketika Bersukan

Lima(5) Kebaikan Nitrik Oksida kepada kesihatan

Nitrik oksida terlibat dalam banyak proses sel, termasuk pelebaran saluran darah, atau vasodilasi. Saluran darah yang lebih luas membantu meningkatkan penyerapan nutrien dan oksigen ke otot yang bekerja semasa latihan, dengan itu meningkatkan prestasi senaman.

Ini menjadikan makanan tambahan nitrik oksida popular di kalangan atlet .

Suplemen ini sering mengandungi beberapa bahan yang dikatakan dapat meningkatkan nitrik oksida, seperti nitrat atau asid amino L-arginine dan L-citrulline.

Dalam banyak analisis, nitrat telah dibuktikan untuk meningkatkan prestasi senaman dalam penunggang basikal, pelari, perenang dan juga kayak.

Sebaliknya, L-arginine tidak terbukti berkesan untuk meningkatkan prestasi latihan dalam banyak kajian.

Ini mungkin kerana kebanyakan L-arginine, dimetabolisme atau dipecah sebelum sampai ke aliran darah, sedangkan L-citrulline tidak.

Atas sebab ini, L-citrulline lebih berkesan daripada L-arginine untuk meningkatkan nitrik oksida dan juga prestasi latihan .

RINGKASAN
Suplemen yang bertujuan meningkatkan nitrat oksida biasanya dipromosikan sebagai meningkatkan prestasi. Walaupun faedah meningkatkan prestasi L-arginine adalah minimum, nitrat dan L-citrulline mungkin lebih berbaloi.

5. Boleh Membantu Type-2 Diabetes

Lima(5) Kebaikan Nitrik Oksida kepada kesihatan

Pengeluaran oksida nitrat terganggu kepada pesakit diabetes Type- 2 .

Ini menyebabkan saluran darah yang lemah, yang boleh membawa kepada keadaan seperti tekanan darah tinggi, penyakit buah pinggang dan penyakit jantung dari masa ke masa.

Oleh itu, suplemen yang meningkatkan oksida nitrat mungkin mempunyai implikasi penting untuk rawatan kencing manis dan pencegahan penyakit.

Satu kajian mendapati bahawa apabila pesakit diabetes jenis 2 mengambil L-arginine, pengeluaran nitric oxide mereka meningkat (Sumber).

Lima(5) Kebaikan Nitrik Oksida kepada kesihatan
Research design. ↑, Dietician visit; *euglycemic-hyperinsulinemic clamp.
Lima(5) Kebaikan Nitrik Oksida kepada kesihatan
Insulin and glucose levels during the euglycemic-hyperinsulinemic clamp period in groups 1 (left panels) and 2 (right panels). •, Placebo therapy (1st month); ▪, placebo therapy (2nd month); □, l-arginine therapy.

Peningkatan nitrik oksida juga membawa kepada sensitiviti insulin yang meningkat, membolehkan kawalan gula dalam darah yang lebih baik.

Satu lagi kajian dalam 144 orang melihat kesan L-arginine untuk mencegah atau melambatkan perkembangan Diabetes Type-2 ( Sumber).

Walaupun L-arginine tidak menghalang orang daripada mengalami diabetes, ia meningkatkan kepekaan insulin dan meningkatkan kawalan gula darah.

Tetapi sehingga lebih banyak penyelidikan dibuat, adalah terlalu awal untuk mengesyorkan mengambil suplemen L-arginine untuk merawat kencing manis.

RINGKASAN
Orang yang menghidap kencing manis telah terjejas pengeluaran nitrik oksida, yang boleh menyebabkan kesan kesihatan yang berbahaya. L-arginine telah dibuktikan untuk meningkatkan kawalan gula darah pada orang yang menghidap kencing manis, tetapi lebih banyak kajian diperlukan sebelum ia dapat dikomersialkan.

Please follow and like us:
Lima(5) Kebaikan Nitrik Oksida kepada kesihatan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *